Zou het?

Zou het, zou het…? Dochter heeft 6 opeenvolgende nachten geen nachtvoeding gevraagd. Zouden we op 2 jaar en 3 maanden aan het tijdperk van doorslapen starten, denken jullie?

Er zijn uiteraard nog nachten geweest dat ze eens geen voeding vroeg, soms zelfs twee na elkaar. Ik herinner me dat ze in de herfstvakantie bijvoorbeeld enkele nachten doorsliep. Om daarna naar nachten van 1 tot zelfs 2 voedingen te gaan. Misschien ‘jinx’ ik het wel door hier nu over te schrijven, denk ik dan. Langs de andere kant, ze is de 2 jaar al een tijdje gepasseerd, dus wie weet is ze er gewoon klaar voor!

En vraagt ze vannacht weer om te drinken? Dan krijgt ze dan. Ze kan het zo mooi vragen. En zo’n moeite is het ook niet, haar bed staat naast het mijne dus gewoon even dochter eruit tillen, bloes omhoog schuiven en zij doet de rest. Tien minuten nadien slaapt iedereen alweer. Het heeft niet echt zwaar effect op mijn functioneren. Maar toch zou ik er niet mee inzitten om wat langere blokken te slapen!

Tot slot even kaderen. Ik heb nooit gestreefd naar een snel doorslapende baby. Bij Zoon dacht ik net als de meerderheid van de westerse mensen dat zoiets moet nagestreefd worden ten allen koste. Bij Dochter heb ik me deftig ingelezen en geleerd dat nachtvoedingen tot de leeftijd van 18 maanden nodig kunnen zijn. Dat ze heel belangrijk zijn voor de hersenontwikkeling, voor de hechting en voor de borstvoeding. En heb ik dus alle regie in de handen van mijn Dochter gelegd wat voedingen betreft. Baby knows best. Zo gaat het al eeuwenlang en zo is het door de natuur ook bedoeld. En ze kan er maar een hoger IQ van krijgen, daar kunnen we niet op tegen zijn, toch.

Advertenties

4 gedachten over “Zou het?

 1. Ik heb altijd geknikt en daarna gewoon verder mijn goesting gedaan. 🙂
  Ben dat nu zelfs nog meer van plan: ondertussen ook veel gelezen en nu nog meer van plan het ritme van de baby te volgen.
  Het komt zoals het komt, al kan ik mij nu onmogelijk voorstellen dat ik twee jaar bv ga geven. We zien wel. De kolfruimte op het werk is in ieder geval al aangevraagd. 🙂

  Like

 2. Zo tof om lezen!!! Weinig mensen vertrekken met die WHO-norm van 2 jaar als doel denk ik. Mijn eerste doel was 6 maanden exclusief. Eens dat gehaald wou ik graag het jaar halen, want Zoon was gestopt op 10 maanden. Na het jaar ging ik voor anderhalf jaar maar eigenlijk was vanaf dan alles goed. Toen de 2 jaar in zicht kwamen, begon het dan wel te kriebelen om dat magische getal te halen. En nu is er geen doel meer 🙂
  Maar echt tof om lezen!

  Like

 3. Zoon kreeg tot 9 maand en daarna kolfde ik nog een tijdje, maar live dronk hij niet meer: hij beet namelijk en ik kreeg hem dat niet afgeleerd (hij vindt het trouwens hilarisch als ik hem dat vertel).
  ‘k Zou bij baby2 in eerste instantie weer de 9 maand willen halen (en 6 maand exclusief), en bij uitbreiding een jaar.
  Het treffende is: ik was bij zoon indertijd de eerste die ooit om een kolfruimte vroeg. Ondertussen ben ik van werk veranderd en ik ben weer de eerste (al is dat nu niet zo abnormaal omdat het eigenlijk ’n beetje een mannenbastion is, maar er zijn toch ook wel wat jonge mama’s).

  Like

 4. Ik ben bij mijn weten ook de enige die ooit gekolfd heeft op het werk ook al zijn er na mij toch nog 2 bevallen en nu nr 3 die nog thuis zit. Echt ingeburgerd is het toch nog niet he… En bij ons is 60% vrouwelijk ofzo.

  Like

Reacties zijn gesloten.