Roze voor jongens

De stagiaire in Zoons klas vroeg om deze week de kindjes telkens te kleden of een accessoire mee te geven in de kleur van de dag; roze op maandag, geel op dinsdag, blauw op woensdag, rood op donderdag en groen op vrijdag. En dus trok Zoon heel gemotiveerd een fushia Kaatje t-shirt aan op maandag, dat meteen geweldig geprezen werd door zijn juf. En zijn juf is zijn god. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Zoon gisterenavond stellig verkondigde dat hij zijn roze T-shirt zo graag aandeed dat hij die vanaf nu altijd ging aanhouden. Ook als hij vuil zou worden.

Waarop ik gewoon ‘ok’ heb gezegd want na schooltijd is het gezoonte moe en is het niet het moment om discussies aan te gaan. En omdat ik ervan uit ga dat na enkele dagen de voorliefde voor het roze t-shirt vanzelf wel weer zal afnemen. Maar hij heeft hem vandaag in elk geval al weer aangetrokken.

En eigenlijk wil ik ook niet genderbevestigend opvoeden, zo van roze is voor meisjes en auto’s zijn voor jongens. Ik moedig Zoon aan om fleurige kleren te dragen want dat is mooi en Dochter mag gerust met de talrijke auto’s spelen die we gekregen hebben (want ik koop zelf ook geen genderbevestigend speelgoed).

Maar tegelijk is een klein stemmetje in mijn achterhoofd bang, een stemmetje dat vreest voor pestgedrag, want kinderen zijn snoeihard en de oordelen van de maatschappij worden er al vroeg ingehamerd.

Nog jongetjes die in het roze rondlopen?

4 gedachten over “Roze voor jongens

 1. Volgens wat ik hoor gaan alle jongens door een roze fase. Hier was het lang zoons lievelingskleur, ondertussen is dat geëvolueerd naar oranje en geel.
  Mij maakt het ook allemaal niet zoveel uit, al ken ik dat stemmetje ook. ☺

  Like

 2. Inderdaad Veerle, roze is tegenwoordig best in 😉 Waar maak ik me zorgen over! 🙂
  Blauw voor een meisje vind ik geen probleem dan weer, zus draagt voor een deel de oude kleren van broer af, voor een meisje kan precies elke kleur terwijl een jongen met paars en roze aan en wat langer haar direct voor een meisje wordt aanzien.
  Nu is Zoons lievelingskleur nog altijd blauw, maar die roze Kaatje t-shirt wil hij toch niet uitdoen 🙂

  Like

Reacties zijn gesloten.